САРАДЊА НИШКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА И ФРАНЦУСКЕ РЕГИЈЕ ЖИРОНД
24.09.2013




Председник Градске општине Палилула у Нишу, Бобан Џунић примио је Почасног конзула Француске у Нишу Сашу Миљковића, директорку Француског института у Нишу, Орели Мишел и Александру Арсић, професорку француског језика у ОШ „Краљ Петар И“, поводом предстојећих активности сарадње – посете групе ученика нишке основне школе колеџу Марселен Бертело у Беглу, округ Жиронд, где ће својим наступом представити град Ниш и Србију. Одлазак за Француску је планиран за 14.октобар али је до тада потребно обезбедити додатна средства за ово гостовање, чуло се на овом скупу.

Амбасада Француске у Београду је издвојила део средстава за овај програм а очекује се да Град Ниш и општина Палилула, са родитељима ученика подрже ову сарадњу. По речима почасног конзула Миљковића сарадњи Града Ниша и француског департмана Жиронд у области омладине, културе и заштите животне средине успостављене је октобра 2012. године уз подршку амбасаде Француске у Србији и конкретној активности ОШ „Краљ Петар И“ и француског колеџа Марселен Бертело из Бегла у Жиронду.

У оквиру програма Светске франкофоније и Франкофоних дана у Нишу, 27.марта ове године, ученици шестих разреда школе „Краљ Петар И“, окупљени око позоришне групе под називом ''018'', имали су запажен наступ у Дечијем центру са представом ''Ох ла ла цоллеге''.  Александру Арсић, професорка француског језика, која је организовала ову активност ученика, рекла је да је комад ''Ох ла ла цоллеге'' прича из школског живота ученика. Пре одласка за Француску, ученици ове позоришне групе наступиће у Позоришту лутака у хуманитарне сврхе, договорено је овим поводом.

На овом радном састанку у општини Палилула, председник Бобан Џунић је са француским дипломатама разговарао и о другим могућностима сарадње са Амбасадом Француске. Наша сарадња ће бити двострана па ће се везе које су наше установе и организације успоставиле са Француским партнерима искористити за подршку хуманитарној акцији „Помозимо нашој деци“, коју

већ неколико месеци спроводи општина Палилула. Очекујем да нас у овој активности, која за многе малишане живот значи, помогне и Амбасада Француске као и друге друштвено одговорне компаније које успешно раде на нашој територији. Председник Џунић је подсетио да је општина Палилула прошле године успоставила сарадњу са француским градом Дуленом, након пројекта који су реализовали ученици и професори Гимназије „Светозар Марковић“. (ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА - Facebook